Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

"Έφυγε" η Σπεράντζα Βρανά


Εξέπνευσε τα ξημερώματα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009,
ύστερα από καρδιακό επεισόδιο,
η δημοφιλής Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου
και του κινηματογράφου, Σπεράντζα Βρανά.

Διαβάστε Περισσότερα στο Read More



Η Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου 1932 (κατά άλλους 1926) και το πραγματικό της ονοματεπώνυμο είναι Ελπίδα Χωματιανού. Έγραψε αρκετά βιβλία, με σπουδαιότερο το αυτοβιογραφικό "Τολμώ", το οποίο αναφερόταν στη ζωή της και στις εμπειρίες της από το θεατρικό σανίδι και τα γυρίσματα των ταινιών, όπου πρωταγωνίστησε.

Εκτός από την πλούσια θεατρική της πορεία, η Σπεράντζα Βρανά έχει συμπρωταγωνιστήσει σε πολύ γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '50 και του '60, όπως: "Η κάλπικη λίρα" (1955), "Η ωραία των Αθηνών" (1954), "Το σωφεράκι"(1953) καλ.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων και λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος, το οποίο την ανάγκασε να μετακινείται υποστηριζόμενη από δύο μπαστούνια.

Ως κινηματογραφική ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο της το 1948 στην ταινία της Φίνος Φιλμ, "Έλα Στο Θείο", μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη. Στο εξής εμφανίστηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και συνέδεσε το όνομά της και με επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις. Στη διάρκεια της καριέρας της ερμήνευσε ορισμένα από τα πιο γνωστά ελληνικά μουσικά κομμάτια, όπως τα "Αυτό το μάμπο το Μπραζιλέιρο", "Η Βαλίτσα" και το "Τραμ το Τελευταίο".

Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1999, στο Safe Sex.

Φιλμογραφία

Safe sex (1999) ... Ρομπέρτα
Σαν το σπίτι σας (1999) TV σειρά ... παρουσιάστρια
Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα (1985) ... Αγγέλα
Ο γλυκοψεύτης (1984)
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Απόκληροι της κοινωνίας (1965)
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965) ... Περσεφόνη
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης (1963)
Ο σκληρός άντρας (1961)... Λούλα
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959) ... Μπουμπού
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958)
Μέλπω (1958)
Η κάλπικη λίρα (1955) ... Mαρία
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη (1955)...Γιουγιού
Η ωραία των Αθηνών (1954) .... Κλάρα
Το σωφεράκι (1953)
Έλα στο θείο (1950) ... Νανά




Πηγή: e-go.gr

blogger templates 3 columns | Make Money Online