Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ο Željko Joksimović live στην Αθήνα !!!



Η ΕΛΒΑ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα,
τον σπουδαίο Σέρβο συνθέτη - ερμηνευτή Željko Joksimović ,
την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο Παλλάς
και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,
σε δύο μοναδικές συναυλίες που θα ξεσηκώσουν τους θαυμαστές του,
ενώ θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό που ψάχνει
το αληθινό και αυθεντικό στη μουσική να τις απολαύσει.

Διαβάστε Περισσότερα στο Read More

Μαζί του θα εμφανιστεί και η Σέρβα ερμηνεύτρια με τις εξαιρετικές φωνητικές δυνατότητες, Jelena Tomasević (Γέλενα Τομάσεβιτς).


Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς έγινε γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό από την εμφάνισή του στη Eurovision το 2004 στην Κωνσταντινούπολη, με το τραγούδι του “Lane Moje”, που από τις πρώτες κιόλας νότες μας καθήλωσε.

Εδώ κάτι διαφορετικό συμβαίνει - είπαμε όλοι - και όπως ήταν προβλεπόμενο μάς μάγεψε μια ιδιαίτερα εκφραστική και μελωδική φωνή, η δε σκηνική παρουσία - εκτός των γνωστών φεστιβαλικών δεδομένων - ήταν αισθητικά άψογη.

Από τότε, μέχρι σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη σχέση, μεταξύ του Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς με το ελληνικό κοινό και όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνεντεύξεις του «οι Έλληνες και οι Σέρβοι φαίνεται ότι έχουν πολλά κοινά σημεία και παρόμοιο τρόπο αντίληψης στην τέχνη».

Το 2008 ο Ζέλικο κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο το ορχηστρικό κομμάτι "Nikola Tesla", μέσα από την συλλογή "balkan Routes vol.1: Nikola Tesla", αφιερωμένη στο μεγάλο Σέρβο επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (1856-1943).

Την ίδια χρονία συνθέτει για το νέο άλμπουμ της Ελευθερίας Αρβανιτάκη το κομμάτι «Το τέλος μας δες», σε στίχους του Νίκου Μωραϊτη, ενώ σύνθεση του Ζέλικο διασκευάζεται και κυκλοφορεί μέσα από το best of της Μελίνας Ασλανίδου.

Στις αρχές του 2009, για τις ανάγκες της εκπομπής “Πολιτιστικά Ταξίδια - Συναντήσεις” του Λευτέρη Παπαδόπουλου της ΕΤ1, ο Γιάννης Κότσιρας συνάντησε τον Σέρβο συνθέτη - ερμηνευτή Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς στο Βελιγράδι.

Ο Željko Joksimović (Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς) γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1972 στο Valjevo, μια πόλη Δυτικά της Σερβίας, σε απόσταση 100 χλμ. από το Βελιγράδι.

Η μουσική ήταν πάντα μέρος της ζωής του από την πολύ μικρή ηλικία των 5 ετών.

Η πρώτη του διεθνής επιτυχία ήρθε σε ηλικία μόλις 12 ετών, όταν κέρδισε στο Παρίσι τον τίτλο του πρώτου ακορντεονίστα της Ευρώπης.

Ως αριστούχος του Μουσικού Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ως συνθέτης και ως ερμηνευτής κερδίζοντας μια σειρά βραβείων. Από την πρώτη του κιόλας δισκογραφική δουλειά, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, βρέθηκε στην κορυφή των charts με τις περισσότερες πωλήσεις καλλιτέχνη για την ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σημαντική στιγμή στην πορεία του είναι το 2004, όταν εκπροσωπεί τη Σερβία & Μαυροβούνιο ως τραγουδιστής - συνθέτης στο διαγωνισμό της Eurovision στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζοντας τη 2η θέση και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας – σύνθεσης, “The Macel Bezencon Award”. Στο τραγούδι του “Lane Moje” - το οποίο έγραψε και ενορχήστρωσε ο ίδιος - αναμιγνύει με ιδιαίτερο τρόπο την μουσική παράδοση της χώρας του με τον σύγχρονο δυτικό ήχο. Το ερμηνεύει στα Σερβικά.

Ο Ζέλικο είναι ο καλλιτέχνης που άλλαξε την Eurovision, δείχνοντας μας ότι υπάρχει και άλλος μουσικός δρόμος πέρα από την πεπατημένη. Η ξεχωριστή αυτή συμμετοχή του έδωσε την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή της Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής και να εδραιωθεί ως ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που έφερε στο προσκήνιο μια νέα μουσική ποιότητα.

Το “Lane Moje” έχει συμπεριληφθεί σε αμέτρητες συλλογές από την μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη, ενώ έχει διασκευαστεί σε πάνω από 30 χώρες. Αγαπήθηκε όσο ελάχιστα κομμάτια και κατάφερε να μείνει στις καρδιές του κόσμου.

Το 1ο του αγγλόφωνο single με αρκετά έθνικ στοιχεία “I live my life for you”, με την Αυστριακή τραγουδίστρια Tamee Harrison γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη (σε πολλές χώρες ήταν No1 για αρκετές εβδομάδες) αλλά και στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το 5ο προσωπικό του άλμπουμ το οποίο ξεπερνάει σε πωλήσεις τα 800.000 αντίτυπα σε χρόνο ρεκόρ.

Το 2006, η κρατική τηλεόραση – ραδιοφωνία της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (BiH) του αναθέτει την σύνθεση του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο διαγωνισμό της Eurovision στην Αθήνα. Το τραγούδι του “Lejla” με το συγκρότημα Hari Mata Hari κερδίζει όχι μόνο την 3η θέση αλλά και το *ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ 2006 .

Το 2008 η EBU και το κρατικό κανάλι της Σερβίας RTS, αναθέτουν στο Ζέλικο την κεντρική παρουσίαση της Eurovision στο Βελιγράδι.

Ο Ζέλικο για 3η φορά συνθέτει το τραγούδι της σερβικής συμμετοχής “Oro”. Ερμηνεύτρια είναι η Jelena Tomasevic. Μια ακόμα εξαιρετική εκπροσώπηση του βαλκανικού ήχου με μουσικές ποιότητες που, συχνά λείπουν από το διαγωνισμό.

Τραγούδια του Ζέλικο όπως τα “Ima nesto u tom sto me neces”, “Lane moje” κ.ά. έχουν αποτελέσει διδακτικά βοηθήματα, στη σχολή ξένων γλωσσών του τμήματος Σερβικής γλώσσας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας. Άλλωστε, ο στιχουργός του “Ιma nesto u tom sto me neces” είναι ο Duško Trifunović (1933-2006), μεγάλος και πολυβραβευμένος Σέρβος ποιητής - συγγραφέας και παλαιότερα συνεργάτης μουσικών μύθων της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως οι Bijelo Dugme (συγκρότημα του Goran Bregovic), Indexi κ.α.

Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και για το Θέατρο.

Το 2006 γράφει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ του RTS (Κρατικό Ραδιόφωνο & Τηλεόραση της Σερβίας) με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Σέρβου επιστήμονα – εφευρέτη Νίκολα Τέσλα.

Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και είναι ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που μπορούν να παίξουν πάνω από 14 μουσικά όργανα!!!

Οι εμφανίσεις του ξεσηκώνουν τους ακροατές σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου όπου έχει εμφανιστεί. Έχει περιοδεύσει σε Η.Π.Α, Αυστραλία, Ρωσία, Ευρώπη, Βαλκάνια. Είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί στη Ελλάδα.

Τραγουδά επίσης στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ισπανικά και στα ελληνικά.

Το BBC τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους καλύτερους μουσικούς των Βαλκανίων. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο Παλλάς και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το επιβεβαιώσει, γνωρίζοντας το φαινόμενο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς από κοντά.









blogger templates 3 columns | Make Money Online