Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο Roberto Benigni στο Μέγαρο Μουσικής !!!


Ο διάσημος Ιταλός καλλιτέχνης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
για να παρουσιάσει αποσπάσματα από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.

Διαβάστε Περισσότερα στο Read More

Εισέβαλε δυναμικά στην καρδιά μας το 1997 και την κατέκτησε υποδυόμενος τον Guido ένα ξένοιαστο λογιστή εβραϊκής καταγωγής που ζει τη ζωή με άξονα το χιούμορ του σαν ένα παραμύθι στην, κατεχόμενη από τους Γερμανούς, Ιταλία .

Μας συγκλόνισε με την ερμηνεία του, μας συγκίνησε με την ευαισθησία του λέγοντας μας σχεδόν αφοπλιστικά πως τελικά… « Η ζωή είναι ωραία».

Ο λόγος για Roberto Benigni, έναν από τους σπουδαιότερους κωμικούς ηθοποιούς τιμημένος με βραβείο Όσκαρ για τη ταινία του « Η ζωή είναι ωραία»- ο οποίος ξεκινά φέτος μια παγκόσμια περιοδεία παρουσιάζοντας την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη(με μία παράσταση που φέρει τον τίτλο «Inferno e Paradiso» η «Κόλαση και Παράδεισος» στα ελληνικά), το σπουδαιότερο ιταλικό επικό ποίημα και ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο διάσημος Ιταλός καλλιτέχνης έρχεται στην Αθήνα για δύο ξεχωριστές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Μαΐου. Από τα τρία μέρη της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, Roberto Benigni θα παρουσιάσει την Κόλαση ενώ ειδικά για τις εμφανίσεις του στην Αθήνα ο Ιταλός κωμικός επέλεξε το 5ο canto που διαπραγματεύεται την έννοια της αγάπης.

Η κινητικότητα του, το απαράμιλλο ταλέντο του, η πληθώρα των μέσων έκφρασής του, ο λυρισμός και η ευαισθησία του, η υποκριτική του δεινότητα, η αύρα χαράς, γέλιου και αγάπης που μεταφέρει στο κοινό του, καθιστά τον Roberto Benigni ιδανικό ερμηνευτή αυτού του μυστηριακού κειμένου.

Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός- σκηνοθέτης με τον ευρηματικό του πρόλογο και την παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας των αυτοσχεδιασμών του, προσδίδει στην «Θεία Κωμωδία» ευκολία πρόσβασης και «λαϊκότητα», φέρνοντάς την πιο κοντά στο θεατή, σε συσκευασία ενός «αληθινού σόου-υψηλής αισθητικής». Η Θεία Κωμωδία του Δάντη γράφτηκε στο διάστημα 1308 ? 1321. Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν «Κωμωδία» ενώ ο όρος «Θεία» προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο, το 1555.

Το έργο διαιρείται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές (cantos). O αριθμός τρία είναι κυρίαρχος σε όλο το ποίημα και η χρήση του δεν θεωρείται τυχαία. Οι ωδές είναι επίσης γραμμένες σε ενδεκασύλλαβο στίχο, ενώ το καθένα από τα τρία μέρη της κλείνει με τη λέξη «άστρα».

Ο Δάντης στην Θεια Κωμωδία περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη που ξεκινά την Μεγάλη Παρασκευή του 1300, στις 8 Απριλίου. Το παρουσιάζει με απίστευτη αληθοφάνεια μέσω της χρήσης πλήθους στοιχείων και λεπτομερειών. Οι ώρες, οι τοποθεσίες και το δρομολόγιο του αφηγητή καταγράφονται με μαθηματική ακρίβεια. Κατά το πέρασμα του από τη Κόλαση και το Καθαρτήριο, ο ποιητής συνοδεύεται από το δάσκαλο του Βιργίλιο, ενώ η πορεία του στο Παράδεισο γίνεται με τη παρουσία της Βεατρίκης, ο χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει το γυναικείο πρότυπο κατά τον Δάντη και βασίζεται πιθανότατα στην Βεατρίκη Πορτινάρι, υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή του.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο Άδης έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου με το πλατύ στόμιο του να βρίσκεται κάτω από την Ιερουσαλήμ και την αιχμηρή άκρη του στο κέντρο της Γης.

Η κόλαση αποτελείται από εννέα κύκλους, οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Κάθε κύκλος του Άδη αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες, ολοένα βαρύτερες καθώς και στις αντίστοιχες τιμωρίες που επιβάλλονται.

Ο Δάντης σύμφωνα με την Αριστοτέλεια φιλοσοφία περί ηθικής και αρετής, κατατάσσει τις αμαρτίες σε πράξεις ακράτειας, όπως είναι η φιληδονία, η λαιμαργία, η φιλαργυρία και σε πράξεις κακίας ή βίας.


Roberto Benigni

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
(Αίθουσα Φίλων της Μουσικής)

Τρίτη 5 & Τετάρτη 6 Μαΐου


Έναρξη Προπώλησης εισιτηρίων:
Τετάρτη 1 Απριλίου
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ερμού 1,
Τηλ.: 210 72 82 333

Τιμές εισιτηρίων:
35€ (Φοιτητικό)
50€ (Γ’ ζώνη)
70€ (Β’ ζώνη)
90€ (Α’ ζώνη)
110€ (VIP)
Πληροφορίες: 210 72 58 510

ROBERTO BENIGNI
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Σκηνοθέτης :

Tu mi turbi (1983)
Non ci resta che piangere (1984)
Ο διαβολάκος - Il piccolo diavolo (1988)
Τζόνι Οδοντογλυφίδας - Johnny Stecchino (1991)
Το τέρας - Il mostro (1994)
Η Ζωή είναι ωραία - La vita è bella (1997)
Πινόκιο - Pinocchio (2002)
Ο Τίγρης και το χιόνι - La tigre e la neve (2005)

Ηθοποιός:

Berlinguer ti voglio bene, σε σκηνοθεσία του Giuseppe Bertolucci (1977)
Chiaro di donna, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά (1979)
Chiedo asilo, σε σκηνοθεσία του Marco Ferreri (1979)
La luna, σε σκηνοθεσία του Bernardo Bertolucci (1979)
Letti selvaggi, σε σκηνοθεσία του Luigi Zampa (1979)
I giorni cantati, σε σκηνοθεσία του Paolo Pietrangeli (1979)
Il Papocchio, σε σκηνοθεσία του Renzo Arbore (1980)
Il resto del Papocchio, σε σκηνοθεσία του Renzo Arbore (1981)
Il minestrone, σε σκηνοθεσία του Sergio Citti (1981)
Anche i ladri hanno un santo, σε σκηνοθεσία του Giampiero Tartagni (1981)
F.F.S.S., σε σκηνοθεσία του Renzo Arbore (1983)
Effetti personali, σε σκηνοθεσία του Giuseppe Bertolucci (1983)
Tuttobenigni, σε σκηνοθεσία του Giuseppe Bertolucci (1983)
Στην παγίδα του νόμου - Down by Law, σε σκηνοθεσία του Jim Jarmusch (1986)
Καφές και τσιγάρα, σε σκηνοθεσία του Jim Jarmusch (1986)
Η φωνή του φεγγαριού - La voce della luna, σε σκηνοθεσία του Φεντερίκο Φελίνι (1990)
Μια νύχτα πάνω στη Γη - Night on Earth, σε σκηνοθεσία του Jim Jarmusch (1991)
Ο γιος του Ροζ Πάνθηρα, σε σκηνοθεσία του Blake Edwards (1993)
Tuttobenigni 95/96 (1995)
Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα, σε σκηνοθεσία του Claude Zidi (1999)

blogger templates 3 columns | Make Money Online