Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

"Έφυγε" ο Αστυνόμος Μπέκας - Σταύρος Ξενίδης


Σε ηλικία 84 ετών, “έφυγε” ο γνωστός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Σταυρός Ξενίδης.

Ο αγαπημένος ηθοποιός, άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Κυριακής, στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου φιλοξενούνταν με την γυναίκα του, τους τελευταίους μήνες.

Η κηδεία του Σταύρου Ξενίδη θα γίνει την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα στο νεκροταφείο Ζωγράφου, με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Ξενίδη

Ο Σταύρος Ξενίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ την πρώτη εμφάνισή του την έκανε στο σανίδι το 1944
.

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Έπαιζε σχεδόν πάντα σε δεύτερους ρόλους, οι χαρακτηριστικές και αυθεντικές του ερμηνείες όμως, ήταν σήμα κατατεθέν για τις ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε. Βρέθηκε πλάι σε σπουδαίους κωμικούς κυρίως του ελληνικού υποκριτικού στερεώματος. Πρώτη του ταινία ήταν «Το τραγούδι του πόνου» το 1953 και τελευταία το «Γραφείο ιδεών» το 1989. Είχε επίσης εμφανιστεί στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περράκη, στην οποία
υποδυόταν τον συνταγματάρχη Κοντέλη. Στην ίδια ταινία έπαιζε και η σύζυγός του Μαργαρίτα Λαμπρινού.

Εμφανίστηκε επίσης σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές από τη δεκαετία του '70 και μετά, με πιο χαρακτηριστικό το ρόλο του αστυνόμου Μπέκα του Γιάννη Μαρρή, στην ΕΡΤ, καθώς και στο ρόλο του πατέρα στην «Αστροφεγγιά». Η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν το 1991 στο «Μυστικό του Αρη Μπονσαλέντι».

Από τους πιο γνωστούς και χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν στις ταινίες: Ο Ηλίας του 16ου (1959), Περάστε την πρώτη του μηνός (1965), Το κοροϊδακι της δεσποινίδος (1960), Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο (1968), Χριστίνα (1960), Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965), Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967) κ.α.


blogger templates 3 columns | Make Money Online